Wat zijn de specificaties van het A0 formaat? Op deze pagina kun je de afmetingen van het papierformaat A0 bekijken in cm, mm en ook in pixels!

Dit is het grootste formaat binnen de A reeks. Je kunt twee vellen van het A1 papier halen uit één vel A0 papier. De verhoudingen en de officiële formaten zijn wereldwijd gelijk aan elkaar. Dit komt doordat het is vastgelegd in de ISO-216. Hierin staat precies omschreven hoe groot elke papierformaat is. De afmetingen in cm en mm kun je daarin bekijken. Het is echter een complex en groot document. Op deze pagina kun je het formaat zien van het A0 papier. Je hebt dit nodig wanneer je bijvoorbeeld drukwerk wilt bestellen.

Ook tijdens het ontwerpen is het handig om te weten hoe groot een bepaald vel papier is. Het zou zonde zijn wanneer je een design laat maken met de verkeerde lengte en breedte verhouding. Je mist op die manier delen van je ontwerp op een vel papier. Hoe groter een ontwerp, des te scherper het kan worden afgedrukt. Hieronder kun je de verhoudingen bekijken van het A0 papier ten opzichte van andere formaten.

A0 = Bekijk de afmeting in de maattabel

A1 = Helft kleiner

A2 = Kan vier keer in dit vel

A3 = Kan acht keer in dit vel

A0 formaat in cm en mm

De specifieke afmetingen van het papierformaat worden vaak weergegeven in millimeters. Ook het papierformaat in centimeters wordt veel gebruikt. Het is maar net wat je eenvoudiger vindt. Met behulp van de onderstaande tabel kun je het A0 formaat in cm en mm bekijken.

A0 formaatCMMMInches
84,1 x 118,9 cm841 x 1189 mm33,11 x 46,81 inch

 

A0 formaat cm en mm

  • A0 formaat in cm: 84,1 x 118,9 centimeter
  • Het papierformaat in mm: 841 x 1189 millimeter
  • Of met inches: 46,81 x 33,11 inch

A0 formaat in pixels

Voor de designers speelt het formaat in pixels een grote rol. Het aantal pixels dat een vel papier bevat, is sterk afhankelijk van de DPI/ PPI instellingen. Hierin kun je aangeven hoeveel pixels je per inch je wilt gebruiken. Voor drukwerk is het gebruikelijk om met 150 of 300 DPI/ PPI te werken. Heb je een ontwerp dat minder pixels per inch bevat, dan kan het mogelijk minder scherp worden afgedrukt. In verschillende ontwerpprogramma’s zoals Adobe Photoshop of Coreldraw kun je het aantal DPI/PPI en de gewenste pixels invoeren. Op die manier kun je een ontwerp maken die precies past op het A0 formaat. Hieronder kun je het aantal pixels bekijken met verschillende instellingen.

A0 formaat, DPI / PPIBreedte in pixelsHoogte in pixels
72 PPI / DPI23843370
150 PPI / DPI49647022
300 PPI / DPI993314043
600 PPI / DPI1986628086

 

A0 formaat 150 DPI  A0 formaat 300 DPI

Drukwerk

Je kunt dit papierformaat voor verschillende doeleinden gebruiken. Het grote vel papier kan veel gedetailleerde informatie bevatten. Je kunt daarbij denken aan bouwtekeningen, schetsen, ontwerpen en andere grote documenten. Daarnaast kun je het papier ook voor andere doelen gebruiken zoals:

Posters

Met een poster trek je de aandacht. Reclameposters zijn bedoeld om aanbiedingen of dienste te promoten. Met felle kleuren of grote letters probeer je het op te laten vallen. Dit is goed mogelijk op dit papier met een formaat van ruim een meter hoog bij 84 centimeter breed.

A0 formaat posters

Stoepborden

Ook stoepborden zijn een gewild object voor dit formaat papier. Je kunt er veel reclames op plaatsen. De wekelijkse of dagelijkse aanbiedingen wil je natuurlijk zo goed mogelijk verkopen. Een groot stoepbord helpt daar zeker bij. Je kunt de stoepborden in allerlei kleuren bestellen. De opdruk kan in alle PMS kleuren, Full color maar ook zwart-wit is mogelijk.

A0 formaat stoepborden